Overal vind je ze, in Parijs, London, Bologna, Frankfurt, Rotterdam, de scharen met Japans klinkende namen. Als fijne handarbeid aangeprezen met ‘made in Japan’.

 

Eigenlijk zou het ons niet moeten storen, want wij weten precies waar onze scharen vandaan komen. Ergerlijk is het wel dat door kwalitatief slechte namaakproducten de Japanse en MIZUTANI naam beschadigd word. Waarop moet men letten; aanbieders van goedkope importproducten schermen bv met 10 jaar Garantie en Slijpvrij en echte handarbeid uit Japan. Ook hier is voorzichtigheid geboden! Vaak gaat het hier om goedkopen scharen met namen die Japanse herkomst doen vermoeden, toch zijn het vaak geen Japanse, laat staan handgemaakte scharen. Het ontbreken van een adres op de verpakking kan een signaal zijn dat de scharen niet uit Japan komen, maar een goedkopen kopie is. Een goede Japanse scharensmid laat het niet over zijn kant gaan dat zijn naam word gebruikt voor dit soort zaken.

Verder draagt elke Japanse schaar het zegel “hand made in Japan”. De verwijzing naar Japans staal (HC 440) is geen indicatie voor de echtheid van de schaar, want dit staal kan je overal ter wereld krijgen. Een goede scharensmid gebruikt echter zijn eigen staal recept en geeft deze nooit prijs. Bij de goedkope kopieën gaat het vaak om namaak uit China, Korea, Pakistan of Taiwan, die dan via Japan naar Europe verscheept worden om zo de Japanse herkomst te suggereren. Op beursen worden ze dan verkocht tegen buitensporige prijzen. Zo komt het vaak voor dat men later teleurgesteld raakt als blijkt dat de aankoop eigenlijk een papierschaar is. Zonder twijfel kan elke staal soort scherp geslepen worden, de vraag is echter, hoe lang is de levensduur hiervan. Daarom bieden wij onze klanten wat ze vaak niet vinden. Advies van de vakman die er zelf al jaren mee knipt, klantvriendelijkheid en service én de mogelijkheid om te testen. 

Bij u op locatie of bij ons in de salon.